Söndagen den 8:e november – Söndagen 22:a November

Att ha en egen enkel bungalow vid stranden, några meter från havet, kan vara en riktig idyll. Vi behöver inte ha det lyxigt, varmt väder och tak över huvudet räcker gott o väl. Det finns dock tillfällen då man önskar att man bodde i ett hotellrum. Typ när man får en släng av magsjuka. Då kan en natt utspela sig såhär:

Vakna för att gå på toa, smyga upp och trassla sig under myggnätet utan att inte väcka den andra, försöka öppna den jättesega ”dörr”-haspen på insidan, gå ut och försöka stänga dörren med den andra jättesega haspen på utsidan, gå från bungalowen mot toan och försöka undvika att trampa på alla eremitkräftor och krabbor längs vägen, försöka hitta toan i mörkret med Iphonelyset, öppna toadörren och se upp för ödlan som ramlar ner när dörren öppnas, uträtta behoven, gå tillbaka till bungalowen utan att trampa på eremitkräftorna och krabborna, öppna den jättesega haspen på utsidan, stänga dörren med den jättesega haspen på insidan, trassla sig under myggnätet, lägga sig, sova fem minuter, inse att det är dags igen och upprepa hela proceduren…

Ödlan vid toadörren redo att ramla ner igen...

Ödlan vid toadörren redo att ramla ner igen…

IMG_0951

Vår bungalow i Manase

Ja, tyvärr blev det lite magsjuka redan efter ett par veckor, men det har knappast gått någon nöd på oss ändå. Efter några nätter i Manase på ön Savaií, åkte vi vidare till längs vägen (ja, det finns bara en väg på Savaií, den går runt ön, man behöver inte oroa sig för att köra fel) och kom tillslut till Falealupo. Vi hade några dagar tidigare träffat en svensk (Loupe, med reservation för felstavning) som hade bott i Samoa cirka 10 år på 80-talet. Han var i Samoa med sin familj och de hälsade på den by, Falealupo, som han bodde i tidigare. Loupe bjöd oss in till byn och det blev ett mycket intressant besök. Här fick vi lite mer ingående se hur bylivet i Samoa var. I Falealupo levde man till stor del av naturen. Maten kom i princip bara från egna odlingar och havet. All matlagning gjordes över öppen eld. Eftersom Loupe var med oss så fick vi väldigt bra förståelse för hur bylivet och samhället fungerade, stort tack Loupe för detta!

Sepo, Luope & Mikael

Sepo, Luope & Mikael

Middag i Falealupo

Middag i Falealupo

Köket. Spisen till höger.

Köket. Spisen till höger.

Mikael påväg att skala kokosnöt

Mikael påväg att skala kokosnöt

Jenny gör kokos!

Jenny gör kokos!

Sepo´s kanot

Sepo´s kanot

Vår bungalow i Falealupo. Nybyggd av Sepo med flera

Vår bungalow i Falealupo. Nybyggd av Sepo med flera

 

Efter Falealupo fortsatte vi längs Savaií¨s kust. Vi stannade till vid några feta ”blowholes”, innan vi fortsatte till Salelologa där vi övernattade.

Blowholes på Savai'i

Blowholes på Savai’i

Efter många nätter på trädäck var det väldigt välkommet med ett normalt hotellrum i Salelolonga

Vi lämnade Savai’i med färjan tidigt på onsdagsmorgonen den 11 november. Uppdraget denna dag att åka till Apia för att lämna tillbaka hyrbilen, sedan ta en lokalbuss och båt till ön Manono. Även denna gång blev lokalbussen en succé: Vi hoppar på bussen, som är full, notera – full. Vi känner oss lite besvärliga eftersom vi har med oss våra gigantiska väskor som vi får knöla in i den ganska lilla bussen, men folket är hjälpsamma så vi får tillslut in både oss själva och väskorna. Efter ca en kvart stannar bussen till vid ett byggvaruhus (tänk typ Byggmax för 30 år sedan, om det hade funnits). Vi åker in med bussen på bakgården och vi undrar vad i hela friden bussen gör här inne. Det visar sig då att en av passagerarna ville köpa och ta med fem takplåtar hem, typ 5 x 1,5 m. Eftersom det såklart inte finns något lastutrymme i bussen så trycker vi in plåtarna bakifrån bussen, horisontellt, alla passagerarna får lyfta på fötterna och tillslut så har vi takplåtar som golv. Samoanen med plåtarna betalar för sig o så drar vi iväg med hög musik genom byarna. Skulle vilja se någon få hem 5 takplåtar med lokalbussen i Karlskrona.

Japp, in med lite takplåtar i bussen, inga problem

Japp, in med lite takplåtar i bussen, inga problem

Vi kom fram till hamnen någon gång på eftermiddagen, där vi tog en båt ut till ön Manono. Återigen var vi de enda gästerna, men det var schysst. Hittade lite bra snorkling här.

Påväg till Manase

Påväg till Manase

 

Efter Manono åkte vi tillbaka till Apia där vi på kvällen gick på en riktig FiaFia! Jag får väl lov o säga att de dansade och lekte bättre med elden än vad vi gjorde på vår utflyttnings-Fia Fia. Men jag får nog säga att vår Hej Då- & Utflyttnings-FiaFia var bättre drag på! 🙂 Sista dagen spenderade vi i Apia, tog det ganska lugnt och gjorde oss redo för Fiji!

Fia ia!

Fia Fia! (Erik H – nästan som du, men bananer i bältet har vi ännu inte sett på någon Samoan)

Ett Samoanskt rugylag från Australien var med på FiaFia:n,. De blev uppkallade på scenen och bjöd på sig själva får man säga.

Ett Samoanskt rugbylag från Australien var med på FiaFia:n,. De blev uppkallade på scenen och bjöd på sig själva får man säga.

Manase - Falealupo - Salelolonga - Apia - Manono - Apia

Manase – Falealupo – Salelolonga – Apia – Manono – Apia

Vi lämnade Samoa i gryningen, och landade i Fiji på redan morgonkvisten. Vi åkte från flygplatsen till ”New town” i Nadi, där det finns gott om boenden. Här blev vi lite lätt överlyckliga över att se att det gick att beställa mat från en meny, något som inte var helt självklart i Samoa. Efter en rejäl frukost satte vi igång o planera upp vad vi skulle göra på Fiji, samt tvätta lite kläder vilket det nu var dags för efter några veckors resande. Det kostade 8 kr per kilo att lämna in tvätten, hade vi gärna betalat hemma!

Fiji - here we come!

Fiji – here we come!

Första frukosten i Fiji. Skönt att äntligen kunna beställa lite mat från en meny.

Första frukosten i Fiji. Skönt att äntligen kunna beställa lite mat från en meny.

Vi började vår Fijivistelse med att åka ut med en båt till några rev för att surfa. Vi hade först tänkt prova från land och i lite mindre vågor, var ett tag sen vi surfade nu. Det verkade dock komplicerat att hitta något lätt ställe vid stranden att surfa på så vi hängde på en båt som skulle ut på reven ute till havs. Vi åkte till Namotu Left och Swimmingpool. Dessa ställen är förvisso klart lugnare än tex Clouldbreak där proffsen tävlar, men väl i vattnet insåg vi att vi nog behöver lite mer träning innan vi hanterar dessa ställen. Har svårt att säga hur stora vågorna var, men om man inte gjorde sin turtle roll i rätt tid så fick man en riktig resa. Även om det inte blev så mycket surfning utan mest paddling och fokus på att hålla sig ovan vattenytan, fick vi en trevlig dag, och vattnet var grymt klart och fint. Provade snorkla lite här också.

Jadu Jenny, nu är det nog dags o bestämma sig, åka eller dyka?

Jadu Jenny, nu är det nog dags o bestämma sig, åka eller dyka?

Såhär skulle man visst göra...

Såhär skulle man visst göra…

Måndagen den 16:e november hyrde vi en bil av Sharma Rentals. Bil och bil, det var väl kanske en gräsklippare med tak. Vi tog oss först till affären och handlade lite mat, bilen började då skaka mycket och vi såg då att avgassystemet var lite löst, men vi tänkte att det kanske inte var hela världen. Vi körde därefter ca 5 km och stannade vid en strand för att äta lite. När vi skulle vidare startade inte bilen längre. Vi ringde till Sharma Rentals, och som tur väl var kom de med en ny bil, utan att bråka alltför mycket. Var till och med något som man kan kalla bil (dvs inte bara en upphottad gräsklippare) de kom med denna gång, så det var nog tur att bilen gick sönder trots allt.

Efter 10 km, nästa bil tack.

Efter 10 km, nästa bil tack.

Vår plan var nu att spendera några dagar på att resa runt huvudön på Fiji, Vitu Levu. Vi började först med att åka söderut. Vi hade hittat ett ställe på Booking som bara kostade 120 SEK, för ett dubbelrum. När vi började närma oss vårt boende förstod vi dock varför det var så billigt. Vi fick åka på en riktigt dålig grusväg den sista milen till boendet. Det gick väl i sisådär 10 km/h eftersom vi var rädda för att bilen skulle falla i bitar om vi körde fortare. Väl framme var boendet dock helt ok, bara vi själva och några japaner som studerade engelska, men det gjorde inget.

Tisdagen drog vi till Natadola där vi solade och badade halva dagen, sedan fortsatte vi till Pacific Harbor där vi tillbringade natten. Tror nog vi båda slog rekord i ”antal bäddar i ett dorm vi sovit i”, men det gjorde inte så mycket eftersom det var tomt!

Natadola beach

Natadola beach

Paciffic Harbour. 24-bäddars dorm. Men tomt!

Paciffic Harbour. 24-bäddars dorm. Men tomt!

Paciffic Harbour var mest en turisthåla som inte var jätteintressant. Det blev en löprunda på morgonen, men sen stack vi. Vi drog vidare till Suva som är huvudstaden i Fiji. Detta var en klart mer intressant stad. Var på ett helt OK museum där vi fick lära oss en del om kannibaler, strosade sedan runt i staden innan kvällen slutade med Agent 007. Innan bion fick vi gå köpa något varmt plagg till Jenny eftersom hon inte fått med sig någon tröja. I Fiji behöver man inte tänka på att frysa även om man är ute hela natten. Om man sätter sig i en bil eller inne på en bio får man dock se till o ta på sig ordentligt…

Suva

Suva

Suva

Suva

Grönsaksmarknad i Suva

Grönsaksmarknad i Suva

Vi startade torsdagsmorgonen med att åka till en nationalpark, Colo-i-Suva, där vi gick en kortare vandring, och svalkade oss sedan med en rejäl Tarzan swing!

Vandring i Cola-i-Suva

Vandring i Colo-i-Suva

Tarzan-Swing!

Tarzan-Swing!

Vi drog sedan vidare längs Fiji’s östra och sedan norra kust. Vi stannade lite här o var o köpte lite frukt längs vägen. 10 st mango gick lös på 8 kronor. Har inte sett det på ICA Wachtmeister.

Road trip runt Viti Levu

Road trip runt Viti Levu

Road trip runt Viti Levu

Road trip runt Viti Levu

Road trip, Viti Levu

Road trip, Viti Levu

Vi övernattade i Lautoka, som var en ”local” stad utan turister. På fredagsmorgonen åkte vi till längs hela den västra kusten, och kom återigen till Natadola beach, där vi hade tänkt att surfa. Såg att det var vågor för vår nivå när vi var där o badade för några dagar sedan. Blev klart lugnare än när vi var ute med båten på reven, och det gav mersmak. Bestämde oss för att åka ner till Natadola för o surfa även på lördagen. Innan detta hann vi dock avverka ett besök i en orkidéträdgård, Garden of the Sleeping Giant.

Lördagskvällen spenderade vi med att göra oss redo för att åka ut o båtluffa i Mamacua och Yasawa i 10 dagar. Mer om det i nästa inlägg.

Kan meddela att vi, förutom någon enstaka regnskur, har haft strålande solsken varenda dag. Typ som i Söderhavet! 🙂

/Mikael

Översiktskarta

Översiktskarta