17-28 september
På lördagen 17 sept. anlände vår bil som vi hyrt de närmsta veckorna, uppkörd från Johannesburg genom Botswana. En fyrhjulsdriven tvåsitsig bil med taktält som vi skulle köra ner genom Namibia till Kapstaden. Tog 2 tim att lämna över bilen med mycket genomgångar av allt från kylskåpet till hur man grävde sig ur djup sand. Första dagen stannade vi i Livingstone för att fixa alla grejor, fylla på bilen med mat och vatten sant att låta mig hinna piggna till lite till innan vi gav oss ut för långt i ödemarken.
På söndagen var det äntligen dags! Skönt att vara självförsörjande igen. Tog M10 mot Katima Mulilo i Namibia, det lät ju som en stor och bra väg. Det var det inte.. Har aldrig sett så mycket potthål i våra liv! Var 20 mil och skulle ta 3 timmar, tog 5. Korsade gränsen till Namibia efter lite fix med att växla pengar och ”ebola test” som bestod av att de kollade feber, tur att jag var nästan frisk igen. Var lite nervösa för gränskorsning med bil efter alla hemska gränser i Centralamerika men denna gick som en dröm i jämförelse, mycket mer avslappnat i hela Afrika. Inte alltid snabbt men lugnt och inte så hotfullt alls.
Första natten bodde vi på en campingplats som tillhörde Protea hotel by Marriott med utsikt över Zambezi floden, inte alls dumt. Visste inte vad vi skulle förvänta oss av camping i Afrika men Namibia och Sydafrika iallafall har en välutvecklad camping kultur med massor av fina campingplatser skulle det visa sig. Inhägnat med vakter oftast, fina lägen och bra faciliteter, och eftersom det är någon slags mellansäsong nu så var det inte mycket folk så bokade inget innan. Perfekt! Träffade massa imponerande Sydafrikanska pensionärer som lastade 4×4 bilen full och drog på tältsemester norrut några månader varje år.
Första kvällen skulle vi fixa iordning allt för första gången, gick rätt bra tills vi skulle laga mat. Gasköket bara fes brände lite och det slutade med att vi fick ved av grannen och gjorde Pasta Carbonara över öppen eld. Gick ju bra det med. Sov lite nervöst första natten men gick ju bra och på morgonen funkade helt plötsligt gasköket.
Fixade sim kort till telefonen och kompletterade med lite mer mat innan vi gav och iväg genom Caprivi. Caprivi strip är en omtvistad och outvecklad del av Namibia som påminner mycket mer om Zambia och Malawi egentligen med byar, folk och djur överallt vid vägen. Dock är hela vägen belagd numera och sjukt bra. Spikrak, 120 km/h på ny asfalt sant nästan ingen trafik. Var mest kossor, getter och barn man fick akta sig för att köra på. Mikael spanande mest efter Caprivi link som är en lång kraftledning som ABB har byggt. Sjukt spännande såklart.. Körde drygt 50 mil hela vägen till Rundu vid gränsen mot Angola och sov på en trevlig lodge där varje campingplats hade egen toa och dusch. Köpte ved och körde lite Braii. Braii är då grill, det är typ det enda sättet folk lagar mat på här, dagen är inte komplett om de inte köpt lite braii kött, kryddat med special braii krydda och kört med braii galler över själva braiien. Så det gjorde vi!
Nästa dag lämnade vi Caprivi och landskapet förändrades helt till stora stängslade farmer utan folk och fä. Landade i Grootfontein lagom till lunch och kollade bl.a. in ett museum i ett gammal tyskt fort. Det var vår första insikt i hur de vita namibierna (tyska och engelska ättlingar) och sydafrikanerna lever. Dörren till museet var låst och en skylt med ”admission is reserved” satt över dörren. En kvinna släppte in oss och var supertrevlig men just samma sak skulle vi komma att se massa fler gånger, mer i Sydafrika än Namibia men ändå. Ovant och lite obehagligt tyckte vi, men sen kanske det finns en anledning.
Kollade även på världens största meteorit, Hoba meteoriten som var otippat cool. 50 ton, 80 000 år gammal och består av 84% järn och 16% nickel. Tänkte bo på en camping där men efter att blivit välkomnade av 4 rabieshundar (eller ev. bara dåligt dresserade knähundar) åkte vi vidare Tsumeb där vi sov en natt innan ett av Namibias största turistställen, Etosha National Park.
Etosha är 4800 km2 består till stor del av en uttorkad saltsjö och man kör själv runt i parken. Vi hade ingen bokning men som tur var fanns det plats på en av de tre campingplatser som finns i parken, Halali Camp som ligger mitt i. Bokade och betalade två nätter där och cruisade så sakta genom parken. Var 9 mil till campet på bara grusväg närmsta vägen med hur mycket djur att se som helst, så tog några timmar.
Etosha är känt för stora flockar av djur och nu när det är torrsäsong samlas de vid vattenhålet. Sov två dagar i parken och körde oräkneliga mil grusväg för att kolla på djur. Sista dagen lämnade vi parken med 10 min till godo på vårt tillstånd.
När vi lämnat parken stannade vi och åt lunch i en liten stad, Outjo. Då ser Mikael plötsligt en bekant kvinna med käpp. Efter lite funderande inser vi att det är den svenska psykolog vi träffade på Fiji precis i början av vår resa, väldigt otippat att träffa på henne igen på en helt annan plats i världen! Checkade in på ett camp tidigt och slöade lite på eftermiddagen, Mikael sprang en runda medan jag skylde på att jag inte var riktigt frisk ännu och läste bok istället…
Nästa dag var det avfärd mot Damaraland rakt väster ut. Här övergick asfalten snart till grusväg och det var långt till någon civilisation. Stannade och kollade på Petrified Forrest som är träd som blev begravda under istiden och blivit förstelnade eller till sten helt enkelt. Hela Namibia är känt för sina stenar, mineraler och ädelstenar. Åkte vidare till Twyfelfontein som är känt för sina 2500 år gamla hällristningar i sandsten. Eftersom det knappt aldrig regnar här så är de väldigt välbevarade. Många platser här har sjukt krångliga namn, många på Afrikaans, eftersom Namibia tillhörde Sydafrika fram till 90-talet. Afrikaans kommer ju från holländska kolonisatörer eftersom alla vet hur holländska låter förklarar det ju endel…
Efter en sjukt blåsig natt var det uppstigning långt innan gryningen på schemat. Planen var att ta sig igenom Skeleton Coast national park som är känd för sina öde vilda stränder med skeppsvrak. Egentligen behöver man skaffa tillstånd i Windhoek innan men dit ville vi ju inte åka. Efter lite googlande trodde vi att man kunde få ett transit tillstånd vid gaten som tillät oss att köra in vid Springbokwasser och ut längre söder ut vid Ugab river samma dag, men var inte alls säkra på det. Så var lite nervösa när vi körde 12 mil dålig grusväg för att komma till grinden, men som tur var släppte de igenom oss utan protester! Landskapet i Damaraland var torrt men det blev riktig öken ju närmare kusten vi kom, dock väldigt vackert hela vägen.
Ägnade dagen åt att kolla sanddynerna, vrak, en gammal oljerigg och bara njuta. Vägarna blev mycket bättre i parken och vi lämnade den i god tid innan grindarna stängde. Då hamnar man istället i Dorob NP som är nästan lika öde förutom fiskare med väldigt kittade bilar.
Stannade vid en sälkoloni i Cape Cross och campade sedan vid en superfin men nästan tom lodge några km bort. Är stekhet på dagarna men nätterna har varit svala och nästan kalla ibland. Fast vi har ju våra sovsäckar för -10C så oss går det ingen nöd på.
Nästa dag åkte vi vidare ut med kusten, stannade och kollade lite i Hentiesbaai och sedan åkte vi vidare till Swakopmund som är en gammal tysk stad och nu en populär semesterort. Var som att komma till en annan värld! Efter 2 mån utan en vettig affär fanns helt plötsligt kläder, skor och god mat! Vi käkade vansinnigt god sushi, shoppade solglasögon och konstaterade att vi behövde lite civilisation så vi checkade in på en hostel två nätter. Fixade mest dagen efter, kollade på den fina strandpromenaden, tvättade kläder, åt Sushi igen och sedan grymt god mat på kvällen på ”Tug boat”.