15-20 september
Dag två i Seydisfjordur var det strålande sol och vi tog en lång morgonpromenad. Firade även till det med utelunch vilket vi inte hade råd med så ofta. Var ett köp 1 betala för 2 erbjudande så vi slog till på riktigt bra lax. En löptur var hann vi med oxå innan vädret blev dåligt igen framåt kvällen.
Nästa dag kom vi till norra Island som har ett väldigt annorlunda landskap och extremt mycket termisk aktivitet. Varmvattnet i kranarna luktar gammalt ägg och silversmycken blir svarta efter en dusch. Första stoppet var Hverir där det finns kokande lerhål och det ångar och pyser ur marken. Luktar svavel såklart och man fick vara noga var man gick för att inte trilla igenom skorpan.
Nästa stopp var Jardbödin eller Myvatn nature bath som är norra Islands motsvarighet till blå lagunen. Eftersom vi inte planerade något besök på blå lagunen (där inte barn under två år får följa med och man måste boka tid innan) så fick det bli ett dopp här istället. Var där tidigt så var inte så mycket folk ännu.
Efter lunch och bad åkte vi vidare utmed sjön Myvatn och stannade för att klättra upp på vulkanen Hvjerfjall och kolla på stenformationer i Dimmuborgir. Övernattade på ett lite trist guesthouse men som tillhörde en farm så fick iallfall hemgjord lammpate och rökt lax till frukost.
Körde hela vägen till nästa boende förutom ett lunch- och lekstopp på ett köpcenter i Islands näst största stad. Kom fram till mycket trevliga Guesthouse 46 i Hvammstangi. Det visade sig drivas av en svensk kvinna tillsammans med hennes mycket isländska och mycket tystlåtna man. De hade några hundra islandshästar och körde flerdagarsritter på sommaren. Superfint boende med fönster mot fjorden där vi såg valar på morgonen! Var väldig blandning på folk med gäster från Israel, Indien, USA och 4 gubbar från Hongkong som tyckte Oliver var sååå söt. Skulle ta kort med honom och han fick facetima med ena gubbens barnbarn hemma i Hongkong. Då hade vi lite svårt att hålla oss för skratt!
Dagen efter var sista kördagen så vi brände iväg mot Reykavik. Stannade dock i Borgarnes och gick på deras settlement-center som förklarar hur Island befolkades och berättade även en av öns berömda sagor Egil´s saga. Mycket intressant! Läste i vår guidebok också om hur det var krig, pest, svält och ovanpå det några vulkanutbrott som gav mini-istider. Danmark som det då tillhörde funderade ett tag på att evakuera hela ön. Imponerande att alla inte bara gav upp och åkte någon annanstans. Körde till sist vidare till Reykavik och Alfholl guesthouse (Alvhål??) där vi skulle bo i två nätter innan vi åkte vidare. Kvällen spenderades med lite sightseeing och mat på lokal.
Sista hela dagen på Island behövde vi fixa lite saker, så när Oliver somnade i vagnen gick vi in på ett trevligt cafe och gjorde lite nytta. Sedan gick jag och kollade i affärer medans Oliver och Mikael hängde. Promenerade lite till men det blåste hur mycket som helst så smet in på en pub för middag.
Nästa morgon hann Mikael med en löptur i blåsten innan det var att packa ihop och åka till flygplatsen. Var i god tid så hann faktiskt äta lite mat innan vi hoppade på Icelandair-flyget till Washington DC.
Vi fick lämna bilen på ett ställe och sedan ta en minibuss till terminalen. Kan ju vara lite utmanande med en bebis, en ihopvikt vagn, två tunga väskor och tre handbagage. Normalt sett brukar ju folk vara ganska hjälpsamma, men i detta fallet blev vi fysiskt undanknuffade av en man och två kvinnor som absolut ville på bussen först. Vem i hela världen knuffar undan någon med en bebis i famnen?! Vi hade vår misstankar om att de kom från en stort kallt land lite öster ut… Mikael skällde iallafall ut dem efter noter så sen flyttade de snällt på sig.
Flygresan gick bra även om det tog lång tid innan Oliver somnade. Var rätt möra själva innan vi kom fram Dulles kl 19.30 lokal tid. Tog tunnelbanan in till stan så klockan var ca 21.30 när vi kom fram. dvs. 01.30 Islands tid. Somnade ovaggat!
Resa på roadtrip med en bebis är inte alltid det enklaste, men tycker att vi har fått in ett bra system denna veckan. Planera in körningen när han ändå sover och ha gott om tid för lekpauser. Krävs lite extra när det är kallt ute och han inte kan gå ännu. Vill gärna inte låta honom kravla runt på en grusparkering när det är fem grader ute. Fler nätter på samma ställe känns också som ett bra koncept så det ska vi försöka få in mer av framöver. Fördelen med att inte planerat allt innan är att man kan vara flexibel.
Oliver vägrar ju fortfarande barnmat så att få i honom mat är också en utmaning. Fördelen är att han gärna äter allt vi äter (om det inte är barnmat då…) så han får allt från bröd och pasta till oliver, lufttorkad skinka och thaicurry. Och ägg, mycket ägg. Vet inte om BVC-tanterna skulle svimma om de läste detta men något måste han ju äta.